Location

Diepesteeg 1-A, 8081 PD Elburg
Adres Diepesteeg 1-A, 8081 PD Elburg

Elite Grootfruit: bovenwettelijke plus op certificering

Het Nederlandse certificeringssysteem voor de boomkwekerij in het ‘Grootfruit’ stond jarenlang op eenzame hoogte. Maar een paar landen, zoals bijvoorbeeld Frankrijk, konden zich meten aan het Nederlandse kwaliteitssysteem van de Naktuinbouw. En nog steeds komen er geregeld delegaties uit het buitenland op bezoek bij de Naktuinbouw in Roelofarendsveen om te zien en te ervaren hoe het in Nederland geregeld is.

Sinds het ingaan van de Europese Plantgezondheidsverordening op 14 december 2019, zijn in principe alle certificeringen binnen Europa gelijk getrokken. De meest zichtbare verandering aan de buitenkant, was het verdwijnen van het bekende oranje strookje aan de bomen. Deze werd ingeruild voor het Europese blauwe strookje.

Om de ‘plus’ van het Nederlandse systeem te kunnen waarborgen, is door fruitboomkwekers en onderstammenkwekers, samen met de Naktuinbouw, de Elite Grootfruit certificering in het leven geroepen. Hiermee wordt de Nederlandse standaard van voor de inwerkingtreding van de Europese Plantgezondheidsverordening geborgd. Daardoor kunnen we de extra ‘plus’ voor uitgangsmateriaal in de fruitteelt ten opzichte van andere landen vasthouden.

Naktuinbouw Elite is een bedrijfs- en productcertificering en geldt voor het hele bedrijf. Deelnemende bedrijven van Naktuinbouw Elite Grootfruit hebben een kwaliteitssysteem dat herkomst, vermeerdering, teelt en bedrijfshygiëne door middel van een risicoanalyse borgt. Het teeltmateriaal komt van een door Naktuinbouw erkende bron. Hierdoor heeft Naktuinbouw Elite Grootfruit-materiaal in alle opzichten toegevoegde waarde voor vermeerderaars én afnemers. Het certificaat biedt bedrijven extra zekerheid.

Naast de jaarlijkse audits, worden Elite Grootfruit deelnemers eens per drie jaar opnieuw gecertificeerd voor de Elite certificering. Daarnaast is de Nederlandse herkenbaarheid weer zichtbaar gemaakt in de oranje ‘zijflappen’ aan het blauwe waarmerkstrookje. Zo is ook daar een duidelijk onderscheid zichtbaar tussen cac, Europees gecertificeerd en Elite gecertificeerd plantmateriaal.

Deelnemers aan het kwaliteit-plus-systeem Elite Grootfruit, dragen jaarlijks een financiële bijdrage af. Dit geld wordt onder andere ingezet ter promotie van het systeem. Maar nog belangrijker is dat hieruit onderzoeken, zoals bijvoorbeeld ‘Integrale ketenaanpak voor de beheersing van vruchtboomkanker’, worden (mede-) gefinancierd. Hier heeft de hele fruitsector baat bij. Zo leveren we als boomkwekerijen een bijdrage aan een toekomst met gezonder plantmateriaal en beter rendement voor de fruittelers.

Fruitboomkwekerij Morren is Naktuinbouw Elite gecertificeerd.

Recent Posts

Naktuinbouw-Elite-label-certificering

Naktuinbouw Elite certificering verlengd

Goed nieuws: na de Naktuinbouw Elite audit van enkele weken geleden, is onze Naktuinbouw Elite certificering weer verlen
Read More
Mazzotti-in-boomkwekerij

Vacature: allround medewerker boomkwekerij

Ben jij die handige Harry en alleskunner die wij zoeken? Kom eens langs voor een bakje koffie en maak kennis met Fruitbo
Read More
This site is registered on wpml.org as a development site.