Location

Diepesteeg 1-A, 8081 PD Elburg
Adres Diepesteeg 1-A, 8081 PD Elburg
Apple-tree-nursery

Tekort in vruchtbomen verwacht, bestel vroegtijdig

Fruittelers die de komende jaren verzekerd willen zijn van kwalitatief hoogwaardige vruchtbomen, doen er verstandig aan deze vroegtijdig te bestellen.

Diverse vruchtboomkwekers verwachten de komende jaren anders een tekort aan vruchtbomen, en ook aan onderstammen. De afgelopen jaren zijn minder vruchtbomen geproduceerd als gevolg van internationale marktontwikkelingen. De afzet in bijvoorbeeld Oost-Europa is afgenomen, en de afzet in Rusland en Oekraïne stopte door de oorlog.

Cijfers Naktuinbouw

Uit cijfers van Naktuinbouw (teeltmateriaal veredelde fruitgewassen) blijkt de afname in de Nederlandse productie. In 2020 ging het bij Malus (appel) nog om 11,8 miljoen stuks totaal (standaard CAC en gecertificeerd materiaal), in 2023 7,9 miljoen: een kwart minder. Hiervan was eenjarige Malus in 2020 5,3 miljoen en in 2023 3,2 miljoen. Het totaal van Pyrus (peer) bedroeg in 2020 nog 3,9 miljoen; in 2023 3 miljoen. Het totaal van Prunus (kers) was in 2020 1 miljoen en in 2023 675.000. Daarnaast is 15% van het areaal moerbedden uit productie gehaald.

De afzet van perenbomen is dit seizoen beter dan van appelbomen. „Maar we weten niet wat de situatie over een paar jaar is”, aldus Pieter van Rijn, voorzitter van de LTO Cultuurgroep Fruitgewassen. „We kunnen de internationale markt ook niet beïnvloeden. Verschillende factoren hebben er invloed op.”

Meer clubrassen maakt keus niet makkelijker

De productie bestaat grotendeels uit vrije fruitrassen. Een deel bestaat uit clubrassen waarbij supermarktketens de vraag bepalen, aldus Van Rijn. „Er komen steeds meer clubrassen op de markt die veelal gekoppeld zijn aan een afzetorganisatie die weer aan supermarkten levert. Het maakt de keus voor fruittelers niet makkelijker, want ze willen onze bomen planten voor 10 jaar fruitproductie of nog langer. Niet ieder clubras slaagt in de afzet aan consumenten.”

Daarnaast is de kostprijs van vruchtbomen de laatste jaren gestegen. Boomkwekers wensen ook daarom dat fruittelers bomen vroegtijdig bestellen: voordat onderstammen worden ingekocht, vermeerderingsmateriaal wordt afgenomen en de vruchtboomteelt start.

Auteur: Arno Engels
Bron: LTO Bomen en vaste planten

Recent Posts

Mazzotti-in-boomkwekerij

Vacature: allround medewerker boomkwekerij

Ben jij die handige Harry en alleskunner die wij zoeken? Kom eens langs voor een bakje koffie en maak kennis met Fruitbo
Read More
Foto-beurs-houten

De Fruitteelt Vakbeurs 2024

De tweejaarlijkse Fruitteelt Vakbeurs komt er weer aan. Op woensdag 24 en donderdag 25 januari 2024 verwelkomen wij u gr
Read More
This site is registered on wpml.org as a development site.